Varkenspest

Varkenspest, wat is het en hoe voorkom je het?

Met de voortdurende dreiging van de Varkenspest, is het van belang om te weten wat het precies is, wat de symptomen zijn en hoe je effectieve preventieve maatregelen kunt nemen om te voorkomen dat dit verwoestende virus Nederland wederom bereikt. 

Wat is de varkenspest en wat zijn de symptomen?

De varkenspest, ook wel bekend als de Klassieke Varkenspest (KVP), is een ernstige virusziekte die zowel varkens als wilde zwijnen treft. De ziekte is erg besmettelijk en ook vaak dodelijk voor varkens en wilde zwijnen. 

De symptomen van de Klassieke Varkenspest vertonen sterke overeenkomsten met die van de Afrikaanse Varkenspest (AVP), hoewel deze laatste wordt veroorzaakt door een ander virus. Om het onderscheid tussen de twee vormen te maken, is bloedonderzoek nodig. De initiële tekenen van beide vormen van de varkenspest omvatten een verminderde eetlust, koorts en algemene zwakte bij de besmette dieren. 

De oorzaak van de Klassieke Varkenspest ligt in een virus genaamd het klassieke-varkenspest-virus. Het virus kan een land binnendringen via import, besmette dieren, of onvoldoende gereinigde voertuigen die terugkeren uit besmette regio’s. Verder kan de verspreiding plaatsvinden via transport van dieren, vrachtwagens, materiaal en zelfs mensen die het virus onbewust met zich meedragen op kleding of schoeisel. 

De incubatietijd van de Klassieke Varkenspest varieert van 2 tot 14 dagen, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de mate van blootstelling aan besmet materiaal en de besmettelijkheid van de specifieke virusvariant. Het verloop van de ziekte hangt eveneens af van deze factoren en kan variëren van mild tot ernstig. 

Voor mensen zijn beide virussen (Klassieke Varkenspest en Afrikaanse Varkenspest) ongevaarlijk. Deze twee vormen van virussen worden hierna samengenomen onder de noemer ‘varkenspest’ omdat de verspreiding en het voorkomen van deze virussen op dezelfde wijze verloopt. 

Hoe voorkom je verspreiding van de varkenspest?

De varkenspest is een zorgwekkende ziekte die momenteel voorkomt in landen als Duitsland, Italië en Oost-Europa. Het is van belang om ervoor te zorgen dat dit virus niet naar Nederland wordt gebracht. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er een aantal stappen die genomen kunnen worden om dit te voorkomen: 

  • Vermijd contact: Het is cruciaal om contact met varkens en wilde zwijnen in gebieden waar de varkenspest heerst, te vermijden. Dit geldt voor iedereen, inclusief toeristen, vrachtwagenchauffeurs, zakenreizigers en jagers. 
  • Geen varkensproducten meebrengen: Breng geen vleesproducten zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten mee uit besmette gebieden naar Nederland. 
  • Reinig en ontsmet: Als je varkens vervoert van en naar risicolanden, dien je bij terugkomst in Nederland onmiddellijk de veewagen te reinigen en te ontsmetten bij een erkende R&O-plaats.
  • Etensresten beheren: Wees voorzichtig met etensresten. Gooi etensresten in een afgesloten afvalbak en geef geen voedselresten aan varkens, ook niet op een kinderboerderij. 
  • Vermijd contact met virusdragers: Beperk het aantal mogelijke contacten met andere varkensbedrijven of varkenshouders. Probeer zo min mogelijk materialen uit te wisselen met andere varkensbedrijven en beperk de toegang tot de varkens. 
  • Registratie van varkens: Het is van belang je varkens te registeren, zelfs als je een hobbyhouder bent. Dit helpt bij het snel traceren van mogelijke uitbraken. 

Preventiemiddelen om verspreiding en besmetting tegen te gaan

Er bestaan verschillende preventiemiddelen om varkenspest tegen te gaan:

  1. Vaccinatie: Regelmatige vaccinatie van varkens met goedgekeurde vaccins kan helpen om immuniteit tegen varkenspest op te bouwen en de verspreiding van het virus te voorkomen
  2. Bio veiligheid: Implementeer strikte bio veiligheid protocollen, waaronder beperkte toegang tot varkensfaciliteiten, desinfectie van voertuigen en apparatuur en het minimaliseren van contact tussen wilde zwijnen en gehouden varkens. 
  3. Quarantaine: Nieuwkomers in een varkenspopulatie moeten een quarantaineperiode ondergaan om te voorkomen dat ze het virus introduceren voordat ze bij de bestaande varkens worden geplaatst. 
  4. Hygiënische maatregelen: Regelmatige reiniging en desinfectie van faciliteiten, voerbakken, drinkbakken en apparatuur om indirecte besmetting te minimaliseren. 
  5. Monitoring en vroegtijdige detectie: Monitor regelmatig de gezondheid van de varkens en laat tests uitvoeren op bloedmonsters om verdachte gevallen van varkenspest snel te detecteren. 
  6. Educatie en training: Voorzie varkenshouders en werknemers van training en educatie over het herkennen van symptomen, hygiënemaatregelen en bio veiligheid praktijken. 

 

Persoonlijke beschermingsmiddelen om verspreiding en besmetting tegen te gaan

Naast deze preventiemiddelen, bestaan er ook persoonlijke beschermingsmiddelen om de verspreiding van varkenspest tegen te gaan:

  1. Wegwerphandschoenen: Draag wegwerphandschoenen in het bijzijn van varkens en bij het uitvoeren van taken die direct contact met varkens en hun uitscheidingen kunnen inhouden, zoals het reinigen van stallen of het voeren van dieren. 
  2. Laarzen of schoeisel uitsluitend voor gebruik in varkensfaciliteiten: Het is belangrijk om aparte laarzen of schoeisel te hebben die uitsluitend gebruikt worden in varkensfaciliteiten om te voorkomen dat ziekteverwekkers van buitenaf worden geïntroduceerd. Mocht je hier niet over beschikken, kunnen schoen- of laarsovertrekken gebruikt worden. 
  3. Beschermende kleding: Draag speciale beschermende kleding die alleen in de varkensstal wordt gedragen en weggeworpen kan worden of regelmatig gereinigd worden om te voorkomen dat besmetting wordt overgedragen. 
  4. Mondneusmaskers: In sommige situaties kan het dragen van mondneusmaskers nodig zijn, vooral in de omgeving van besmette varkens of in omgevingen met een hoog risico op besmetting. 
  5. Oogbescherming: Het dragen van beschermende brillen kan helpen voorkomen dat besmetting via de ogen plaatsvindt. 
  6. Hoofddeksels of haarnetjes: Gebruik hoofddeksels of haarnetjes om te voorkomen dat besmetting via het haar plaatsvindt, vooral bij direct contact met varkens. 
  7. Handdesinfectiemiddel: Houd handdesinfectiemiddel bij de hand en gebruik het regelmatig om de verspreiding van ziekteverwekkers te verminderen, vooral na het verwijderen van beschermende kleding. Handig als er geen stromen water en zeep aanwezig is. 
Het correcte gebruik van deze persoonlijke beschermingsmiddelen en inzet van preventiemiddelen is van vitaal belang om de verspreiding van varkenspest te voorkomen en om de gezondheid en het welzijn van zowel de varkens als de mensen die met hen werken te waarborgen. 

Hoe kan Abena Re-Seller hierbij helpen?

Zoals hierboven al werd gesteld, is het van cruciaal belang om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Abena Re-Seller biedt deze persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals schoen- of laarsovertrekken, haarnetjes, mondneusmaskers en (nitril) handschoenen. Abena’s beschermende kleding voldoet aan de hygiënevoorschriften en veiligheidseisen volgens de HACCP principes (Hazard Analysis and Critical Control Points) én voldoet aan de Europese verordening persoonlijke beschermingsmiddelen, te herkennen aan het CE-logo. Klik hier voor meer informatie over deze beschermende kleding en bekijk onze producten. 

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Bart – Willem – Lobke | Sales Support